Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

Текстът е публикуван на 22 декември 2018, съдържа 807 думи и ще ви отнеме 4:52 минути.

Let's Adopt Bulgaria, Mika Мика по време на едно от боледуванията си в Централна ветеринарна клиника.
Снимка: Цвети Костова

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него.

Семейство за Мика не намерихме и това бе по-скоро очаквано.

Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав и ако кажем, че не знаем дали това ще бъде последната му Коледа, съвсем няма да преувеличим.

Мика се бори за живота си, приятели. И има нужда от вас.

Let's Adopt Bulgaria, Mika Мика днес е настанен в клиника и се бори за живота си.

От всички котаци, за които се грижим в момента, Мика е с нас от най-много време. Причината едва преди месец да научите за него е, че Мика доскоро не бе здрав - затруднения с усвояването на храната, спорадични инфекциии, често с неясен причинител, възпаления на тъканите в устата и анемия мъчеха котан през последните години.

Куп кръвни и други изследвания, някои от които проведени в Германия, не успяха да посочат причината за здравословните грижи на котан.

Така, без категорична диагноза, лекувахме Мика според симптомите му - понякога с диета и продължителен курс за обезпаразитяване, друг път с антибиотици и имуностимулатори, често и с кортекостероиди.

И всеки път Мика се подобряваше - кръвните стойности се нормализираха, изхождането му - също, болезнеността в устата намаляваше. И така до септември тази година, когато въпреки приложеното лечение и въпреки че отстранихме едни от зъбите с най-възпалени тъкани около тях, анемията на котан се влоши. Толкова, че се наложи да направим животоспасяващо кръвопреливане.

Let's Adopt Bulgaria, Mika Мика по време на едно от боледуванията си в Централна ветеринарна клиника.
Снимка: Христо Михайлов

Състоянието на Мика бе така тежко, че едва не се сбогувахме с него - изтощен, след всички инфекции и храносмилателни затруднения, костният мозък на котан спря да произвежда червени кръвни клетки.

Състоянито се нарича нерегенеративна анемия, засяга куп жизненоважни функции, поддържа се с кръвопреливане и често завършва с евтаназия.

Не побързахме да евтаназираме Мика. Въпреки лошите прогнози, решихме да изчакаме няколко седмици, преди да изпратим котан хуманно.

Седмица по-късно тялото на Мика започна да произвежда еритроци, а кръвните му показатели бавно запълзяха нагоре. След още седмица Мика се завърна в котешката къща на център за кучета "Дея", с нормална кръвна картина, подобрено храносмилане, по-малко възпалени венци и куп предписания как да следим състоянието му. Така котан за месец и половина остана здрав, толкова колкото не е бил никога, откакто се озова при нас.

Let's Adopt Bulgaria, Mika Мика в обезопасеното дворче на котешката къща в център за кучета Дея.
Заради травма в основата на опашката Мика се нуждае от помощ с отделителните си функции.

Няколко седмици след като ви разказахме за Мика, котан посети клиниката за контролен преглед. Но вместо по-здрави тъкани в устаната кухина и кръвни стойности в рамките на нормалните, изследванията и прегледът показаха, че Мика отново се влошава.

Настанихме Мика в клиника Новет, включихме го на поддържащо лечение и в последен опит да открием какво се случва с него, изпратихме проби от кръв и фекалии за изследване в Германия.

Кръвта на котан изследвахме за: котешки имунодефицитен вирус, котешка левкемия, хемобартонела, имуномедиирана анемия, брой червени кръвни клетки, количесто желязо и билирубин. Фекалиите му бяха тествани за панлевкопения, коронавирус, тритрихомонас, криптоспоридиум и гиардия.

Добрата новина е, че за първи път знаем какво се опитва да убие котан, лошата е, че шансовете му да се справи, не са никак високи.

Котан има хемобартонела, кръвен паразит, който разрушава червените кръвни клетки в организма и трудно бива категорично излекуван.

Заедно с това Мика се бори с корона - вирусна инфекция, която атакува храносмилателната система, обичайно протича леко, но допълнена от друго заболяване или просто отслабнала имунна система, може да бъде фатална.

Също котан има нисък брой ретикулоцити, недостиг на желязо, повече от всякога възпалени венци и е на ръба на имуномедиирана анемия.

Let's Adopt Bulgaria, Mika графично съдържание Възпалените венци на Мика.

Или накратко - Мика не успява да се храни добре, заради болката, трудно усвоява това, което вече е изял, заради възпалението, чревният вирус потиска вече изтощения му костен мозък, а кръвният паразит разрушава малкото червени кръвни клетки, които тялото му е успяло да създаде.

Специална диета, добавки, имуностимулатори и два антибиотика се надяваме да помогнат на Мика. Котан ще остане в клиниката под наблюдение, където на всеки няколко дни ще правим контролна кръвна картина.

При едно добро стечение на обстоятелствата догодина по същото време Мика ще е преборил чревния вирус, унищожил кръвния паразит, костният му мозък ще е започнал нормално да произвежда червени кръвни клетки, зъбите му ще са отстранени, венците му - спокойни, а ние ще сме открили едно семейство, което би осиновило коте като него.

Шансовете да се случи това, приятели, не са никак високи. Рискът чревният вирус да мутира и да причини инфекциозен перитонит (краят винаги е фатален) е значителен. Както и рискът имунната система на котан да не справи с кръвния паразит или костният му мозък най-сетне да откаже необратимо.

И знаете ли какво? Докато четете това, с една доста добра вероятност Мика преследва опашката си в клектата в клиниката, защото ако питате него, животът е прекрасен и всеки миг от него си заслужава.

Let's Adopt Bulgaria, Mika Мика по време на едно от посещенията ни в клиника Новет.
Котан е с притеснителни поакзатели, но - в добро настроение.

Ако вече сте закупили от нашите благотворителни картички и календари, сте подкрепили Мика и други като него.

Ако все още не сте, картички за любимите си хора можете да изберете тук.

А ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа, дарете за него на:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Мика

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Мика на място в клиника Новет Каменица.

Let's Adopt Bulgaria, Mika Мика днес в клиника Новет.

Ако бихте приютили Мика, временно или завинаги, или искате да научите повече за него, пишете ни до: bulgaria@letsadopt.net

* За Мика се борят д-р Костадинова и д-р Георгиева.

* Новини за Мика ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Летс Адопт.

* Координатори на случая на Мика са Вяра и Диана.

Трябва ли да евтаназираме Мика? Моля, помогнете! November 06, 2018

За котета като Мика рядко научавате, но съвсем не защото не съществуват. Котета като Мика често...

Мика - защо го правим October 03, 2019

Така точно преди година чакахме да разберем ще живее ли Мика или не.

Помощ за Мика August 16, 2022

Мика никак не се радва на добър късмет. Котан се озова при нас преди години - с откъсната опашка, стара и непоправима травма на гръбнака, нарушена проводимост към задната част на тялото и неспособност да пишка сам.

Сивият Гришо. Моля, помогнете! October 21, 2022

В края на лятото котан изчезна, появи се след седмици вял, с ранено ухо и видимо изпитващ болка в зоната на главата.