Куба - как да (не) се сдобиеш с домашен любимец


Let's Adopt Bulgaria, Cuba Куба, малко след като била заведена в клиника, за да бъде евтаназирана.
Причината - никой нямало да купи кученце без едно краче.

На снимката виждате Куба, едва навършила 8 седмици и само месец, след като щяла да бъде евтаназирана.

Куба е белгийска овчарка или ако трябва да бъдем точни - Куба много прилича на такава, съответно ще допуснем, че е.

Как е родена, при какви условия е живяла, кои са родителите на Куба или кои са техните родители, не знаем.

Знаем, обаче, че само на месец Куба са озовала с лошо счупено краче и подписан протокол за евтаназия в клиника в София. Причината - Куба била създадена, за да бъде продадена, а никой нямало да купи кученцето без едно краче.

И ако се питате как това е възможно, ще ви споделим - закон и морал.

Законите в България позволяват на всеки да придобие куче и създаде негово поколение. Също законите са така написани и съблюдавани, че голяма част от добруването на животните в България зависи от морала и съвестта на хората, които се грижат за тях - собственици и ветеринари.

Let's Adopt Bulgaria, Cuba Неизвестно как задното краче на Куба пострадало тежко.
Крачето било неспасяемо и се наложило лекарите да го ампутират.

Кога законите в България ще започнат да защитават четирикраките ни приятели от дефектите в съвестта на хората, които се грижат за тях?

Отговорът: По-късно, отколкото ни се иска, но по-скоро, отколкото ви се вярва.

Неправителственият сектор в България набира подкрепа, обществото става по-осведомено, хората - по-състрадателни, натискът върху институциите расте, а в държавните структири се обозначават служители, готови да работят за подобряване на средата за животните в България.

Докато това се случва, обаче, редно е да познавате източниците, от които можете да се сдобиете с кученце и да разбирате нередностите, които е възможно да поощрявате, правейки това.

Let's Adopt Bulgaria, Cuba Куба и днес се справя без затруднения на 3 крачета.

Кученце можете да закупите от частно лице - чрез обява по интернет, познат на ваш познат, съседа, приятел на ваш колега...

Човекът може да е съвсем добронамерен - да обича кучето си, да се грижи добре за него, да няма представа, че в България има свръхпопулация от кучета и котки и да вярва, че всеки, склонен да отдели няколкостотин лева за кученце, е надежден стопанин, а в края на годината надлежно да заплати данък върху спечелената сума.

Възможно е, обаче, човекът да не е добронамерен, а майката на вашето кученце да живее в нехуманни условия, лишена от грижи и внимание. Възможно е вашето кученце да е потомък на неизследвани родители, носители на скрити генетични заболявания или да е поколение на близки роднини.

Или накратко - спомнете си най-щастливото куче, което сте виждали и най-нещастното такова - и двете могат да бъдат родители на любимеца ви.

Let's Adopt Bulgaria, Cuba Куба, малко след като се озова при нас
Снимка: Дени Денева

Кученце можете да закупите и от обекти, в които се отглеждат, развъждат и предлагат любимци с цел търговия или иначе казано от зоомагазини и развъдници по смисъла на нормативните актове в България.

Всъщност всеки човек, който развъжда кучето си дори веднъж годишно, е длъжен да се регистрира като животновъден обект и да осигури:

 • площ за съхранение и приготвяне на храна;
 • помещение за почистване и дезинфекция на клетките и оборудването;
 • помещения или кошари;
 • хладилна камера за мъртви животни;
 • пространство за разходка.

Ако закупите животинче от зоомагазин или развъдник, може би ще получите здраво, ваксинирано, етично развъдено куче, чиито родители получават храна, разходки, медицински грижи, дневна светлина, топъл през зимата и прохладен през лятото сух подслон.

А може и да се сдобиете с нездраво, неваксинирано куче, при чието създаване не са взети предвид дефектите на родителите, същите които и в момента спят в собствените си изпражнения, хранят се при добър късмет и чакат нещо да ги избави от съдбата им.

И не, съвсем не преувеличаваме, приятели. Една от най-болните животинки, която се е озовавала при нас, е пресийско коте, доброволно предадено ни от зоомагазин.

"Но как е възможно това?" - ще се запитате.

Законите, приятели, са само толкова добри, колкото съблюдавани или иначе казано липсата на контрол върху животновъдните обекти, заради некомпетентност, липса на желание или корупция, правят възможно съществуването на бизнеси за десетки, дори стотици хиляди лева, създаващи, отглеждащи и убиващи в нехуманни условия десетки животи всеки месец.

И когато няма закони или има такива, но не биват съблюдавани, ни остава да потърсим морала там, където шансове да го открием са най-високи.

Let's Adopt Bulgaria, Cuba Куба, малко след като се озова при нас
Снимка: Дени Денева

Международната федерация по кинология (Fédération Cynologique Internationale или FCI) е създадена през 1911 година с идеални цели:

 • да насърчи и опази създаването на чистопородни кучета;
 • да способства развитието на кинология (наука за кучетата);
 • да спомогне за създаване среда на добруване на кучетата по света.

FCI има свой устав, който изяснява основните цели, дейности и правила, при които организацията работи. Членове на FCI са националните киноложки федерации, организации с идеални цели и следните задължения:

 • да спазват всички правила, описани в устава и други правилници на FCI;
 • да се уверят, че техните членове правят същото;
 • да се придържат към одобрените от FCI списък с породи и правила за развъждане;
 • да организират киноложки изложби в държавата, която представляват;
 • да отлъчват лица, които развъждат единствено с търговски цели и/или нарушават одобрените от FCI правила за развъждане.

Всяка национална федерация приема свой устав, който не може да противоречи на устава на FCI или на местните закони.

Членове на националните федерации са местните за държавата породни клубове, а във всеки клуб могат да членуват сертифицирани от FCI местни развъдници.

За България това изглежда така:Сертифициран развъдник по смисъла на правилниците на FCI е лице, юридическо или физическо, което има право да участва с чистопородно, вписано в регистъра на FCI, куче в процес по заплождане, одобрен от местния клуб.

Или иначе казано - чрез националните федерации и местните породни клубове FCI насърчава следването на етика и правила при развъждането на кучета. От друга страна, собствениците на кучета и любителите на дадена порода чрез местните породни клубове и националните федерации биват представени в FCI и могат да участват в подобряване на тези правила в собствената си държава и по света.

Измежду многото правила, които ще откриете на страницата на Международната федерация по кинология, изпъкват две. Първото гласи, че нищо в развъждането не бива да се случва за сметка на добруването на кучетата, а второто - че членове, партньори и развъдници, които развъждат единствено с търговска цел, следва да бъдат изключени или кандидатурите им за членство в съответния клуб или национална федерация - отхвърлени.

Дотук добре. Идеалните цели рядко намират идеална реализация, обаче. Или още веднъж - както законите, така и правилата са само толкова полезни за нашите четирикраки приятели, колкото са спазвани.

Без нормативна база, закони и наредби на местно ниво, която да подкрепя дейността на киноложките клубове, е напрактика невъзможно клубовете да осъществят пълен контрол над развъдниците и собствениците на чистопородни кучета.

Така етиката в развъждането на чистопордни кучета в България зависи от съвестта на участниците в процеса. A парадоксът е, че ако сте сертифициран към международната федерация развъдчик и имате едно чистопородно куче, което развъждате веднъж годишно и чието поколение отглеждате в дома си, нарушвате българските закони, освен ако не регистрирате животновъден обект, отговарящ на всички условия по наредбите на Министерството на земеделието и горите и от който по всяка вероятност не се нуждаете.

И за да обобщим ще кажем, че ако искате да се сдобиете с породисто куче и не сте открили представител на породата в местния приют или организаиця, то най-добре е да потърсите любимеца си в сертифициран развъдник и да направите следното:

 • да се запознаете с особеностите на породата, грижите, които изисква и да помислите дали можете да осигурите такива в идните 10-15 години (същото важи и ако осиновявате от приют или организация);
 • да посетите мястото, на което вашето кученце, останалите мъници от кучилото и тяхната майка живеят. Така ще можете лично да се уверите, че любимеца ви е израснал в хуманни условия, а човекът, от когото ще вземете кученце е постъпил етично към животинчето, което развъжда и поколението му. Ако ви откажат това посещение, пишете ни, потърсете друг развъдник и уведомете съоветния породен клуб;
 • да изискате номер на развъдника, по който да го откриете в регистъра на FCI. Ако ви откажат такъв номер или по този номер не откриете валидна информация в регистъра на международната федерация, пишете ни, потърсете друг развъдник и уведомете съоветния породен клуб;
 • да изискате копие на родословието на вашия бъдещ домашен любимец. В родословието следва да намерите информация за името, пола, датата на раждане, номер на микрочипа на вашето кученце и номер, по който данни за кученцето могат да бъдат открити в регистрите на породния клуб, националната и международнa федерации. Също родословието трябва да включва информация за родителите и прародителите на вашия любимец и техните регистрационни номера. Ако ви откажат копие от родословието или в него има невалидни данни, пишете ни, потърсете друг развъдник и уведомете съоветния породен клуб;
 • да поискате склюване на договор, който да описва кученцето, с което ще се сдобиете, при какви условия ще се случи това, какви са вашите права и задължения и какви са правата и задълженията на развъдника. Ако ви откажат сключване на договор, пишете ни, потърсете друг развъдник и уведомете съоветния породен клуб;
 • да не взимате куче, което не е навършило 3 месеца и няма 3 поставени ваксини, освен ако кучето не е работна линия, когато ранното настаняване в семейство е приоритет).

Let's Adopt Bulgaria, Cuba Куба днес е щастливо осиновена.

Куба не била евтаназирана.

От една страна законът в България е доста категоричен относно обстоятелствата, при които евтаназия е допустима, от друга - моралът на ветеринарните лекари, при които била заведена Куба, не им позволил да я убият (да, приятели, има и такива хора в България, повече отколкото ви се вярва :)).

Днес Куба е на година, има си свое семейство, общува с хора и други кучета с лекота, справя се без затруднения на три крачета и е едно безкрайно щастливо куче. :)

А ако бихте осиновили някой от нашите кучовци, пишете ни: bulgaria@letsadopt.net.

* Новини за Куба ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Координатори на случая на Куба са Галя и Диана.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Сара - изоставена, ударена и отново изоставена. Моля, помогнете!

March 25, 2019

Изоставена на много натоварен път и ударена от кола, Сара била намерена агонизираща от жена.

Вая и старият диван. Моля, помогнете!

April 17, 2019

Казват, че всяко куче мечтае да си има диван, дом и семейство.

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете!

December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България

December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...