Мика - защо го правим

Текстът е публикуван на 03 октомври 2019, съдържа 492 думи и ще ви отнеме 2:00 минути.

Let's Adopt Bulgaria, Редом, Mika Мика преди година, докато чакахме да разберем дали котан ще живее.

Точно преди година чакахме обаждане от клиниката.

След операция за отстраняване на два развалени зъба, организмът на Мика, вече с анемия и след едно кръвопреливане, бе спрял да произвежда кръвни клетки.

Кръвните клетки се грижат за куп неща - от това да пренасят кислород до това да предпазват от обилна кръвозагуба и никой не може да живее без тях.

Или организмът на Мика щеше да започне да произвежда кръвни клетки до дни или това, вероятно, нямаше да се случи изобщо.

Така точно преди година чакахме да разберем ще живее ли Мика или не.

Let's Adopt Bulgaria, Редом, Mika Мика след една от операциите, по време на която извадихме част от развалените му зъби.

Седмица след операцията, обаче, показанията в кръвната картина на Мика започнаха бавно да пълзят нагоре, а месец по-късно установихме и причините организма на Мика така да се срине.

Котан имаше хемобартонела, кръвен паразит, който разрушава червените кръвни клетки в организма и трудно бива категорично излекуван.

Заедно с това Мика се бореше с корона - вирусна инфекция, която атакува храносмилателната система, обичайно протича леко, но допълнена от друго заболяване или просто отслабнала имунна система, може да бъде фатална.

Също котан имаше нисък брой ретикулоцити, недостиг на желязо, повече от всякога възпалени венци и бе на ръба на имуномедиирана анемия.

Let's Adopt Bulgaria, Редом, Mika Странното синьо нещо е надуваема яка, която не позволява на Мика да разрани със задни лапи вече възпалените тъкани в устата си.

Или накратко - Мика не успяваше да се храни добре, заради болката, трудно усвояваше това, което вече е изял, заради възпалението, чревният вирус потискаше вече изтощения му костен мозък, а кръвният паразит разрушаваше малкото червени кръвни клетки, които тялото му е успяло да създаде.

Тогава ви разказахме за неговите беди и си пожелахме след година котан да е преборил кръвния паразит и коварния вирус, зъбите му да са отстранени, а венците - спокойни и вместо в клетка в клиниката, котан да живее в свое семейство.

Let's Adopt Bulgaria, Редом, Mika

След куп изследвания, някои от които в Германия, две операции, две кръвопреливания и 6 месеца в клиниката, Мика бе изписан и настанен отново в котешката къща на център за кучета Дея.

Днес котан, макар и все още с положителни тестове за хемобартонела и коронавирус, е стабилен, ваксиниран, напълнял, с кръвна показатели близки до нормалните, храни се с апетит и без болка в котешката къща на център Дея и очаква да открием неговото семейство.

Let's Adopt Bulgaria, Редом, Mika Снимка: Константина Жекова

Ако сте един от човеците чели, споделяли и дарявали за Мика, благодарим ви. Без да преувеличаваме - вие спасихте живота му.

А ако сте един от хората, които се питат защо (по дяволите) правим това, което правим, ще обясним:

Защото искаме хората в България да живеят добре.

А за да живееш добре, е нужно да разбираш, че собственият ти живот е важен.

А за да разбираш, че собственият ти живот е важен, трябва да вярвaш, че всеки живот е важен.

Let's Adopt Bulgaria, Редом, Mika Без усилията на клиникa Новет и д-р Костадинова, Мика не би бил сред нас днес.

За Мика и други като него, дарете тук:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Мика

Ако бихте приютили Мика, временно или завинаги, или искате да научите повече за него, пишете ни до: [email protected]

* Новини за Мика ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатори на случая на Мика са Вяра и Диана.

Трябва ли да евтаназираме Мика? Моля, помогнете! November 06, 2018

За котета като Мика рядко научавате, но съвсем не защото не съществуват. Котета като Мика често...

Ако вярвате, че Мика заслужава всяка подкрепа. Моля, помогнете! December 22, 2018

Когато преди няколко седмици ви разказахме за Мика, си пожелахме две неща: котан да остане здрав и да намерим дом за него. Неочаквано, обаче, Мика не остана здрав...

Помощ за Мика August 16, 2022

Мика никак не се радва на добър късмет. Котан се озова при нас преди години - с откъсната опашка, стара и непоправима травма на гръбнака, нарушена проводимост към задната част на тялото и неспособност да пишка сам.

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...