Ще се справи ли Доби?

Текстът е публикуван на 16 май 2019, съдържа 428 думи и ще ви отнеме 2:00 минути.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby Доби по време на първия му преглед
Снимка: Христо Михайлов

Знаете ли какъв процент от котките страдат от възпаления на устната кухина? В световен мащаб около 5%. У нас, обзалагаме се, процентът е много по-висок.

5 от котките, за които се грижим в момента, страдат от стоматит, а 1/3 от спасените от нас през годините са имали хронични възпаления в устата. Някои по-леки, други по-тежки, много от тях завършили с частично или пълно отстраняване на зъби.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby Снимка: Христо Михайлов

Каква е причината за това състояние?

Стоматитът е автоимунно заболяване - организмът разпознава собствените си зъби и тъканите около тях като чуждо тяло и ги атакува. При котката това често се отключва, когато имунната система свръхреагира на натрупаната около зъбите плака. Острата реакция на организма води до възпаление на цялата уста. Състоянието е мъчително за животинчето, то изпитва постоянна болка и спира да се храни. Често придружава други хронични състояния и нелекувано, завършва фатално.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby графично съдържание Ужасно възпалените тъкани в устата на Доби
Снимка: Христо Михайлов

Защо ви разказваме всичко това?

Много от стопаните никога не са преглеждали устната кухина на домашния си любимец. В същото време котките са изключително издръжливи на болка и я прикриват толкова добре, че е възможно да разберете, че котачето ви изпитва дискомфорт, едва когато състоянието е много напреднало и вече не можете да спасите зъбите му.

Поне толкова тежко бе и състоянието на Доби, когато научихме за него.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby Снимка: Христо Михайлов

Ярко червени тъкани, силно уголемени лимфни възли и толкова подута лигавица, че гърлото му се бе свило до големината на главата на карфица, разкри първият преглед в живота на Доби.

Още по-лошо - месеци и без помощ котан бе оцелявал на улицата така.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby графично съдържание Седмица след като извадихме всички зъби, устата на Доби доби съвсем различен вид.
Снимка: Христо Михайлов

Стоматит или рак - това бяха двата възможни причинителя на силното възпаление в устата на Доби (едно от най-лошите, които сме виждали впрочем).

След терапия с антибиотик, оперирахме котан и премахнахме всички зъби. И за да се уверим, че възпалените тъкани в устата му не са всъщност туморни образувания, взехме проба за хистологично изследване.

След още една седмица научихме, че Доби няма рак, а състоянието се дължи на остра реакция на имунната система към собствените му тъкани.

Добрата новина е, че котан се подобрява. Възпалението отшумява, лимфните възли спаднаха, раните по тялото му заздравяха, а козинката му стана мека и лъскава. Също се храни с апетит и всеки ден тежи повече от предния. :)

Лошата е, че си позволихме да помогнем на Доби преди да ви разкажем за него и преди да сме осигурили необходимите средства за неговото лечение. Твърде дълго Доби бе живял без помощ, не му оставаше много и не можеше да чака.

Затова силно стиснете плаци котан да продължава да се подобрява все така и моля, ударете рамо и дарете за лечнието му на:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Доби

Също можете да заплатите част от разходите на Доби на място в клиника Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 62905.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby Доби има нужда от вашата подкрепа
Снимка: Христо Михайлов

* За Доби се бори д-р Шукерова.

* Новини за Доби ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Доби е Надя.

Какво се случи с Доби? December 30, 2019

Точно когато всичко изглеждаше наред, Доби неочаквано се влоши...

Хорхе спешно търси дом. Моля, помогнете! May 13, 2021

За добрия и лошия късмет Хорхе може много да ви разкаже...

Сбогом, Мила! August 20, 2022

Преди малко повече от година, ударена от кола и в много тежко състояние, Мила се озова при нас.

7 начина да помогнеш на (бездомните животни в) България December 17, 2017

В България има свръхпопулация от бездомни кучета и котки. Споделяме 7 неща, които можеш да направиш, за да промениш това...