Ще се справи ли Доби?

Текстът е публикуван на 16 май 2019, съдържа 428 думи и ще ви отнеме 2:00 минути.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby Доби по време на първия му преглед
Снимка: Христо Михайлов

Знаете ли какъв процент от котките страдат от възпаления на устната кухина? В световен мащаб около 5%. У нас, обзалагаме се, процентът е много по-висок.

5 от котките, за които се грижим в момента, страдат от стоматит, а 1/3 от спасените от нас през годините са имали хронични възпаления в устата. Някои по-леки, други по-тежки, много от тях завършили с частично или пълно отстраняване на зъби.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby Снимка: Христо Михайлов

Каква е причината за това състояние?

Стоматитът е автоимунно заболяване - организмът разпознава собствените си зъби и тъканите около тях като чуждо тяло и ги атакува. При котката това често се отключва, когато имунната система свръхреагира на натрупаната около зъбите плака. Острата реакция на организма води до възпаление на цялата уста. Състоянието е мъчително за животинчето, то изпитва постоянна болка и спира да се храни. Често придружава други хронични състояния и нелекувано, завършва фатално.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby графично съдържание Ужасно възпалените тъкани в устата на Доби
Снимка: Христо Михайлов

Защо ви разказваме всичко това?

Много от стопаните никога не са преглеждали устната кухина на домашния си любимец. В същото време котките са изключително издръжливи на болка и я прикриват толкова добре, че е възможно да разберете, че котачето ви изпитва дискомфорт, едва когато състоянието е много напреднало и вече не можете да спасите зъбите му.

Поне толкова тежко бе и състоянието на Доби, когато научихме за него.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby Снимка: Христо Михайлов

Ярко червени тъкани, силно уголемени лимфни възли и толкова подута лигавица, че гърлото му се бе свило до големината на главата на карфица, разкри първият преглед в живота на Доби.

Още по-лошо - месеци и без помощ котан бе оцелявал на улицата така.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby графично съдържание Седмица след като извадихме всички зъби, устата на Доби доби съвсем различен вид.
Снимка: Христо Михайлов

Стоматит или рак - това бяха двата възможни причинителя на силното възпаление в устата на Доби (едно от най-лошите, които сме виждали впрочем).

След терапия с антибиотик, оперирахме котан и премахнахме всички зъби. И за да се уверим, че възпалените тъкани в устата му не са всъщност туморни образувания, взехме проба за хистологично изследване.

След още една седмица научихме, че Доби няма рак, а състоянието се дължи на остра реакция на имунната система към собствените му тъкани.

Добрата новина е, че котан се подобрява. Възпалението отшумява, лимфните възли спаднаха, раните по тялото му заздравяха, а козинката му стана мека и лъскава. Също се храни с апетит и всеки ден тежи повече от предния. :)

Лошата е, че си позволихме да помогнем на Доби преди да ви разкажем за него и преди да сме осигурили необходимите средства за неговото лечение. Твърде дълго Доби бе живял без помощ, не му оставаше много и не можеше да чака.

Затова силно стиснете плаци котан да продължава да се подобрява все така и моля, ударете рамо и дарете за лечнието му на:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Доби

Също можете да заплатите част от разходите на Доби на място в клиника Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 62905.

Let's Adopt Bulgaria, Dobby Доби има нужда от вашата подкрепа
Снимка: Христо Михайлов

* За Доби се бори д-р Шукерова.

* Новини за Доби ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Доби е Надя.

Какво се случи с Доби? December 30, 2019

Точно когато всичко изглеждаше наред, Доби неочаквано се влоши...

Помощ за Мика August 16, 2022

Мика никак не се радва на добър късмет. Котан се озова при нас преди години - с откъсната опашка, стара и непоправима травма на гръбнака, нарушена проводимост към задната част на тялото и неспособност да пишка сам.

Сбогом, Мила! August 20, 2022

Преди малко повече от година, ударена от кола и в много тежко състояние, Мила се озова при нас.

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...