Какво се случи с Доби?

Текстът е публикуван на 30 декември 2019.

Тази пролет ви разказахме за Доби - възрастно квартално котаче, с имунодефицитен вирус, развило остър и толкова болезнен гингивит, че спряло да се храни.

Операция за отстраняване на всички зъби и лечение с антибиотици и кортекостероиди помогнаха на котан. Всъщност, за известно време Доби се чувстваше толкова добре, че си позволихме да мечтаем и да потърсим дом за него.

Redom, Dobby Седмици след операцията, Доби играеше, бе с 2.5 кг по-тежък, а козината му беше пухкава и мека.

И точно когато всичко изглеждаше наред, Доби неочаквано се влоши. Котан започна да кашля, малко след това - да диша учестено, плитко, трудно дори, докато в един момент едва успяваше да си поеме въздух.

Настанихме го в кислородна клетка в Централна ветеринарна клиника и започнахме да търсим причината за рязкото влошаване.

Redom, Dobby Венозни антибиотици, инхалации и имуностимуланти помагаха на Доби, докато се бореше за всяка глътка въздух.
Снимка: Цветелина Костова

Рентгенови снимки, бронхоскопия, антибиотикограма, проба от течността в дробовете на котан, изпратена до немска лаборатория и няколко консултации с ветеринари и онколози от цял свят трябваше да разкрият какво мъчи котан.

Категорична диагноза, обаче, нямаме.

Redom, Dobby Доби в подготовка за рентгенова снимка.
Снимка: Христо Христов

Доби страда или от рядък белодробен лимфом, или от остра алергия и единственият начин да установим коя от двете диагнози е правилната, е да направим белодробна биопсия - опасна манипулация, която може да го убие.

С рак или алергия, Доби ще приема кортекостероиди до края на живота си. Терапията с имунопотискащи средства е противопоказна за котаци с неработеща имунна система (Доби вече страда от имунодефицитен вирус), но е единствения начин да облекчим симптомите му и да му осигурим още седмица, месец или малко повече нормален живот.

Redom, Dobby Доби, докато се бореше за живота си в клиниката.
Снимка: Христо Христов

Дали ще се откажем от Доби?

Да се грижиш за болно бездомниче не е никак лесно.

Да останеш до коте, което си отива, е скъпо, изморително, унищожително. И - единственото правилно решение.

Не, приятели, няма да се откажем от Доби. Вместо това ще направим всичко възможно до края на дните си Доби да живее като здраво и щастливо коте.

Redom, Dobby Доби по време на последния му контролен преглед при д-р Шукерова.
Снимка: Христо Христов

Днес Доби е добре. Доколкото може да бъде - диша нормално, храни се с голям апетит и се радва на приемния си дом.

Ако ви се иска просто да забравите за котан, трябва да знаете, че това е нормално - той си отива и е съвсем човешко да предпазите себе си емоционално.

Но преди да го направите, моля, помогнете ни да останем до него вместо вас и дарете за лечението му на:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Доби

Също можете да заплатите част от разходите на Доби на място в клиника Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 62905.

Redom, Dobby Снимка: Христо Христов

* За Доби се бори д-р Шукерова.

* Новини за Доби ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Доби е Надя.

Ще се справи ли Доби? May 16, 2019

Знаете ли какъв процент от котките страдат от възпаления на устната кухина? В световен мащаб около 5%. У нас, обзалагаме се, процентът е много по-висок...

Помощ за Мика August 16, 2022

Мика никак не се радва на добър късмет. Котан се озова при нас преди години - с откъсната опашка, стара и непоправима травма на гръбнака, нарушена проводимост към задната част на тялото и неспособност да пишка сам.

Сбогом, Мила! August 20, 2022

Преди малко повече от година, ударена от кола и в много тежко състояние, Мила се озова при нас.

Кастрацията е нехуманна. Дали? August 31, 2017

Днес ще ви разкажем за обстоятелствата, при които Сречко е живял и за тези, при които си отиде. И ще ви попитаме: редно ли е майката на Сречко да бъде кастрирана?