Нежна - какво се случи

Текстът е публикуван на 15 април 2020 и ще ви отнеме 1:00 минути.

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Нежна, докато я подготвят за операция.
Снимка: Боян Христов

Няколко дни след като ви разказахме за Нежна, тя отпътува за Централна ветеринарна клиника. Причината - тежка, животозастрашаваща форма на дирофилариоза.

В клиниката по време на двучасова операция, чрез флороскоп и специални щипки, през вената на врата на Нежна бяха извадени 40 възрастни форми на кръвния паразит, живели до този момент в белодробната ѝ артерия.

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Нежна, докато я подготвят за операция.
Снимка: Боян Христов

Дали се притеснявахем за нея? Безкрайно. Процедурата е рискова и съвсем нетривиална.

Нежна, обаче, и невероятният екип от лекари се пребориха за живота ѝ - операцията мина без усложнения, а Нежна се събуди по-леко дишаща и доста гладна.

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Лекарите, които спасиха живота на Нежна.
Снимка: Боян Христов

Какво предстои?

Нежна все още приема доксициклин.

Лечението следва да пребори двете кърлежово преносими заболявания, от които страда - анаплазмоза и ерлихиоза и да отслаби онези възрастни форми на дирофиларията, които не сме успели да отстраним по време на операцията (ако ги има изобщо, следва да са съвсем малко).

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Специалното устройство, с чиято помощ лекарите успяха да отсранят 40 червея от белодробната артерия на Нежна.

След края на терапията с антибиотик, ще настаним Нежна в клиника за наблюдение и поставяне на имитицид. Това ще се случи на два пъти в рамките на месец, като препаратът следва да убие все още живите възрастни форми на паразита в тялото ѝ.

След това Нежна, веднъж месечно и профилактично, ще приема лекарство, което ще унищожава ларвите на паразита, ако такива има.

Това ще продължи до края на живота ѝ - в България дирофиларията е толкова разпространена, че шансовете ѝ да се зарази отново са значителни и всяко куче, здраво или не, се нуждае от редовно обезпаразитяване и срещу дирофилария.

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Loving Нежна се събужда след операцията.

Ако вече сте дарили за Нежна, благодарим ви. Разбираме колко трудно може да е било това за вас.

Ако ли не сте и можете да си позволите мъъъъъничко помощ за нея, направете го - помогнете ѝ. Тя все още се нуждае от вас:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Нежна* Новини за Нежна ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом.

Сбогом, Захари! September 02, 2020

Загубихме Захари. Случи се внезапно и преди време...

Мика - защо го правим October 03, 2019

Така точно преди година чакахме да разберем ще живее ли Мика или не.

Джак – анатомия на (не)правилното задомяване April 18, 2018

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и не сте се справили със задомяването му, този текст е за вас. През лятото на 2014 година Джак се озовал между пътните платна на оживен булевард...

Зара - две операции по-късно December 12, 2020

След месец в клиниката, най-сетне можем да кажем - Зара е по-добре...