За едно котешко сърце. Моля, помогнете!


Redom, Lucky Лъки скоро след като бил спасен.

Бездомен и съвсем малък, Лъки бил нападнат от куче. Случайно минаваща жена видяла какво се случва, някак успяла да измъкне Лъки от устата на кучето, котан бил приет в клиника със счупено ребро, а след дни - изписан и настанен в дом.

Това, с две изречения, щеше да е щастливата история на Лъки, ако котан не страдаше от изключително рядко вродено заболяване и ако всеки миг не можеше да е последния му.

Redom, Lucky Лъки, докато се бореше за живота си в клиниката.
Снимка: Цвети Костова

Научихме за Лъки малко след като бе настанен в дом. Котан дишаше учестено и със затруднения. Назначената терапия вече трети ден не му помагаше, той губеше сили и по всяка вероятност не му оставаше много.

Така Лъки, по спешност, мъничък и в критично състояние, бе настанен в Централна ветеринарна клиника. Tam първо бе стабилизиран, а след товa - изследван за куп заболявания, засягащи белия дроб и сърцето, в това число - вирусни, бактериални, паразитни и вродени.

Нито едно от изследванията, обаче, не разкри причината за състоянието на Лъки - котан не се бореше инфекция (вирусна или бактериала), нямаше белодробни паразити, нито се виждаха изменеия по белия дроб и сърцето. Видимо се чувстваше добре, хранешеше с апетит, преследваше опашката си в клиниката и...дишаше два пъти по-учестено от здраво коте.

Няколко седмици по-късно, все още жив и малко по-голям, Лъки се влошаваше, а прегледът с ехограф разкри вродено и изключително рядко срещано заболяване.

Redom, Lucky Лъки, докато се бореше за живота си в клиниката.
Снимка: Цвети Костова

Cor triatriatum sinister е името на състоянието или - в лявото предсърдие на Лъки има мембрана, която затруднява преминаването на кръвта и изобщо - работата на сърцето и белия дроб.

Мембраната нормално не съществува, образува се по време на развитието на ембриона и причината котета, а и хора, да живеят с това състояние е, че в мембраната често се отварят дупчица-две, през които кръвта се просмуква.

Redom, Lucky Лъки няколко седмици след като научихме диагнозата му.

За да разберем колко трудно е за сърцето на Лъки да работи, направихме томография с контрастно вещество.

1-2 милиметра - толкова е диаметърът на единствената дупчица в мембраната в сърцето на Лъки и през нея, с цената на много усилия, сърцето успява да изтласква кръв и да държи Лъки жив.

Redom, Lucky

Redom, Lucky Срезове от томографията на Лъки.

Днес, 3 месеца след като научихме за Лъки, знаем:

Лъки не може да живее така. Колкото повече расте, толкова по-трудно ще е за сърцето му да изтласква кръвта през малката дупчица.

Лъки може да бъде опериран. С помощта на хуманен екип и чрез използване на техника за деца (новородени).

Лъки, обаче, трябва да стане поне 3 килограма, в противен случай операция би била трудно възможна.

Колкото по-голям става Лъки, заради нарушената работа на сърцето, толкова по-трудно ще му е да трупа тегло и толкова по-вероятно ще е да се влоши внезапно и да си отиде.

Redom, Lucky Лъки в очакване да порасне и бъде опериран.
Снимка: Христо Христов

Дали Лъки ще се справи, не знаем. Никой не знае.

От една страна, само преди седмица, след внезапно влошаване, котан, по спешност, бе настанен в кислородна клетка в Централна ветеринарна клиника.

От друга, днес Лъки тежи 2.1 кг и когато не спи, играе.Дали Доби ще се разболее от белодробен лимфом, как ще се развие заболяването на Захари, дали Лъки ще качи тегло и ще издържи ли сърцето му до и по време на операцията... Има неща, над които просто нямаме контрол.

Знаем, обаче, че в края на всичко важно е дали си постъпил правилно.

Приятели, моля, помогнете ни да осигурим най-добрите грижи за Лъки. Приютeте го временно или дарете за неговото сърце на:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Лъки, 66231

Redom, Lucky Лъки ♡
Снимка: Христо Христов

* За Лъки се борят д-р Бучков и д-р Георгиев.

* Новини за Лъки ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Лъки е Диана.

Благодарим на Лапички без дом, които осигуриха лечение и приемна грижа през първите месеци от живота на Лъки. Посетете страничаката им, подкрепете ги. ♡


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Лъки ще бъде опериран по неотложност

December 10, 2019

Ако досега прегледите носеха добри до никакви вести, то новините от последния са доста тревожни.

Сбогом, мъничък Лъки

December 12, 2019

След като преди дни Лъки показа признаци на влошаване, днес котан бе опериран по неотложност.

Адът на Данте. Моля, помогнете!

May 07, 2020

Всеки ден избираме кои сме. Някои избират да ударят и подминат коте. Други - да спрат и помогнат.

Нежна - какво се случи

April 15, 2020

Няколко дни след като ви разказахме за Нежна, тя отпътува за Централна ветеринарна клиника. Причината - тежка, животозастрашаваща форма на дирофилариоза.