Летс Адопт - България продължава напред

Текстът е публикуван на 21 март 2017.

На 2 март тази година Летс Адопт - България (Let’s Adopt - Bulgaria), загуби достъп до страницата си във Фейсбук.

Това се случи в момент, в който последователите на страницата ни наброяваха 36000, подкрепа, натрупана с години усърдна работа, месец след като ви разказахме за Пух, две седмици след като научихте за Мила, дни след като Луничка и Рони бяха пристигнали при нас.

От тогава до днес се опитвахме да научим от Фейсбук какво се е случило. Ще споделим какво знаем.

Летс Адопт - България е българска неправителствена организация, създадена през 2012 година и вдъхновена от международното движение „Let’s Adopt“. Цел на движението, основано от Виктор Ларкхил (Viktor Larkhil), също известен като Иван Хименез (Ivan Jimenez), бе да спасява тежко пострадали случаи и да вдъхновява други да правят същото.

През годините движението „Let’s Adopt“, Виктор Ларкхил и основаната от него неправителствена организация в щата Масачузетс, САЩ, „Let’s Adopt! Global Incorporated“, нееднократно отговаряха по обвинения в неглижиране и злоупотреби. В края на 2014 година доброволците на Летс Адопт - България бяха поканени да помогнат на Let’s Adopt! Global да изчисти името си, а в началото на 2015 Let’s Adopt! Global се раздели с Виктор Ларкхил. За съжаление, усилията ни за подобряване на основните процеси на работа в Let’s Adopt! Global не срещнаха разбиране. Така Летс Адопт - България и Let’s Adopt! Global останаха две организации със сходни имена, но различни принципи на работа.

На 2ри март достъп до страницата на Летс Адопт - България ни бе отнет от Расиел Фернандез (Raciel Fernandez), представител на неправителствената организация „Let’s Adopt! Global Incorporated“.

Расиел Фернандез по никакъв юридически начин не е свързан с Летс Адопт - България, т.ест той не може да се разполага със страницата на Летс Адопт - България, още по-малко еднолично да се разпорежда с нея.

Летс Адопт - България и Let’s Adopt Global са юридически независими организации. Подобно на г-н Фернандез, организацията, която той представлява няма права над ресурсите на Летс Адопт - България, включително и над нейната Фейсбук страница.

Как г-н Фернандез е получил административен достъп до страницата ни и с каква цел, не знаем.

Това, което знаем, обаче, е, че страницата и в момента извършва дейност. Дейност, която набира дарения по Пейпал акаунта на Let’s Adopt! Global и дейност, която бива координирана от Мария Кутрева и Тотка Николова.

След месеци опити да се разграничим от Мария Кутрева и Тотка Николова, най-накрая, след намеса на българския съд, на 21 март тази година Мария и Тотка бяха изключени от Летс Адопт - България за неетични действия спрямо животните, спасени от Летс Адопт - България, спрямо останалите членове и доброволци на Летс Адопт - България и спрямо организацията Летс Адопт - България.

С официалното приключване на всякакви отношения с Мария и Тотка, Летс Адопт - България се разграничава от всички техни действия и изявления по адрес или от името на организацията, включително и такива, представени на страницата, отнета от организацията и използвана с неясни цели.

Поехме ангажимент да изясним позицията на Летс Адопт - България относно невъзможността сдружението да работи със собствената си страница и изпълнихме задължението си към вас, наши приятели и дарители. Оттук насетне ще насочим целия си ресурс в спасяване на тежко пострадали случаи и подобряване на отношението към животните в България, основни цели на Летс Адопт - България.

Благодарим ви, че в трудния момент останахте до нас.

Моля, помогнете ни да продължим напред и ни пожелайте успех ето тук:

Благодарим ви.

Вяра, Диана и Надя,
Летс Адопт - България

Сивият Гришо. Моля, помогнете! October 21, 2022

В края на лятото котан изчезна, появи се след седмици вял, с ранено ухо и видимо изпитващ болка в зоната на главата.

Сбогом, Мила! August 20, 2022

Преди малко повече от година, ударена от кола и в много тежко състояние, Мила се озова при нас.

Джак – анатомия на (не)правилното задомяване April 18, 2018

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и не сте се справили със задомяването му, този текст е за вас. През лятото на 2014 година Джак се озовал между пътните платна на оживен булевард...

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...