Принцеса - животът не може да има цена

Текстът е публикуван на 25 май 2021 и ще ви отнеме 2:00 минути.

Redom, Princess Принцеса, когато научихме за нея.

Принцеса е бездомниче. През един от студените дни на март се скрила в жилищен вход.

Там по-късно била намерена неспособна да се движи.

Хората, намерили маца, бяха категорични, че Принцеса е била пребита от техен съсед, който в опита си да я изгони я изритал няколко пъти по тялото и главата.

Redom, Princess Принцеса и рехабилитацията.
Снимка: Боян Христов

Когато поискахме данни, техни и на съседа, за да подадем сигнал, се оказа, че никой нищо не е видял и чул, всеки само предполагал, но пък иначе и всеки знаел какво се е случило.

Така, каква е причината Принцеса да се озове в Централна ветеринарна клиника, не знаем.

Но преди да ви разкажем за маца, какво се случи после и как можете да ѝ помогнете, е важно да кажем:

Ако станете свидетел на насилие към животно или изобщо на каквото и да е престъпление, но не подадете сигнал и премълчите, то вие превръщате себе си в съучастник.

А ако измисляте истории как едно коте е пребито, за да събудите повече съчувствие у хора и организации, то вие чисто и просто лъжете, за да направите живота си по-лесен.

Redom, Princess Срез от томографскорто изследване на Принцеса.

Първите изследвания на Принцеса показаха, че маца има анемия, котешки имунодефицитен вирус, висок брой антитела срещу котешки коронавирус и счупени нос и долна челюст.

Принцеса, макар и във видимо стабилно състояние, не можеше да пази равновесие и ходеше ето така:Високият брой антитела срещу коронавирус можеше да означава, че маца вече е преборила инфекцията или че напротив - отслабената ѝ имунна система не се е справила, вирусът е мутирал и Принцеса страда от инфекциозен перитонит - много тежко и често фатално, засягащо и нервната система състояние, за което едва отскоро съществува продължително, скъпо и невинаги ефективно лечение.

Заради това и заради неспособността на Принцеса да пази равновесие, взехме гръбначно-мозъчна течност, която изпратихме за изследване в Германия.

Изследването отхвърли наличието на най-разпространените вируси, засягащи централната нервна система при котките. Т.е Принцеса не страдаше от инфекциозен перитонит и неспособността ѝ да пази равновение по всяка вероятност се дължеше на травма на главата.

Redom, Princess Принцеса по време на подготовката за операцията.
Снимка: Боян Христов

Счупванията на долната челюст и на носа заздравяха консервативно и без хирургина намеса. От носа на Принцеса, обаче, започна да се отделя секрет.

Ето защо упоихме маца, отстранихме един лошо счупен зъб и направихме ендоскопия на устната кухина. По време на изследването открихме лезия на горната челюст, от която взехме материал за посявка.

Посявката показа, че лезията се дължи на гъбичка, която е нормално безобидна, но трудна за потискане от коте, живяло навън, преборило коронавирус, възстановяващо се от травма на главата и страдащо от котешки имунодефицитен вирус.

Заедно с гъбичката в посявка порасна и бактерия.

Бактерията е силно резистентна и би затруднила имунната система и на съвсем здраво коте. Подготвяме Принцеса за лечение с бактериофаги - малки вируси, една от надеждите на човечеството за справяне с все по-често срещаните инфекции с мултирезистенти бактерии сред хора и животни.

Redom, Princess Redom, Princess Взимане на ликвор.
Снимка: Боян Христов

Вече втори месец Принцеса е в клиниката.

В последните дни се случи на няколко пъти да вдигне температура, но остава стабилна, повлиява се от противогъбичното лечение и малко по малко, въпреки неподходящата среда, връща умението си да пази равновесие.

Днес Принцеса най-много нуждае от приемен дом - временно, без други котки, по-голямо и по-светло от клетката в клиниката месетенце.

Ако можете да я приютете, моля, направете го.

Ако ли не, моля, помогнете и дарете за лечението ѝ.

Принцеса се бори с няколко състояния и без да преувеличаваме, е сред най-тежките случаи, които сме срещали. А животът не може да има цена.

Също можете да заплатите част от сметката на Принцеса на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 77427.

Redom, Princess Принцеса
Снимка: Боян Христов

* Ако бихте приютили Принцеса временно, докато ние търсим семейство за нея, пишете ни: info@redom.bg.

* За Принцеса се борят д-р Стоянов и д-р Шукерова.

* Новини за Принцеса ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом.

* Координатор на случая на Принцеса е Вяра.

Хорхе спешно търси дом. Моля, помогнете! May 13, 2021

За добрия и лошия късмет Хорхе може много да ви разкаже...

От животните в Украйна: зов за помощ! March 07, 2022

Помогнете ни да осигурим 3000 кучешки и още толкова котешки дневни порции храна за животните в Украйна

Джак – анатомия на (не)правилното задомяване April 18, 2018

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и не сте се справили със задомяването му, този текст е за вас. През лятото на 2014 година Джак се озовал между пътните платна на оживен булевард...

Помощ за Мика August 16, 2022

Мика никак не се радва на добър късмет. Котан се озова при нас преди години - с откъсната опашка, стара и непоправима травма на гръбнака, нарушена проводимост към задната част на тялото и неспособност да пишка сам.