Споти - последен опит. Моля, помогнете!

Текстът е публикуван на 14 ноември 2018, съдържа 526 думи и ще ви отнеме 2:50 минути.

Let's Adopt Bulgaria, Spotty Споти, дни след като бе изоставена на Сметището за домашни любимци.

Често ни питат как избираме животинките, на които помагаме.

Едно от нашите обещания е да помагаме на онези, на които малцина биха.

Споти срещнахме през есента на 2013 година. Съвсем малка, много слаба и доста изплашена, маца бе изоставена на Сметището за домашни любимци.

Сметището е всъщност православен манастир. Намира се в подножието на планина Родопи и в него живеят 3 монахини, 2 послушници и (понякога) безброй кучета и котки. Всяка година в манастира и гората около него биват изоставени десетки животни. Много от тях си отиват още в първите си месеци там.

Да се пребори за живота си, за Споти не бе никак лесно. Всъщност оцеляването на Сметището за нея бе толкова трудно, че навършила годинка, маца тежеше едва килограм, а навършила две, бе на път да си отиде.

Let's Adopt Bulgaria, Spotty Споти, почти година след като заживя в приемен дом.

Тежко възпаление на тъканите в устаната кухина не бе позволявало на маца да се храни със седмици.

Силно болезнено и много мъчително, състоянието често се открива чак когато е хронично, лекува се продължително, а в някои случаи животинката така ѝ не оздравява. В случая на Споти, обаче, не това бе истински страшното.

Истински страшното и нещото, което ни караше да се съмняваме, че изобщо някога ще успеем да помогнем на Споти, е това, че тя бе най-изплашеното и несигурно коте, което сме срещали. А не можеш да лекуваш коте, което изпитва ужас от теб.

Let's Adopt Bulgaria, Spotty Споти на път за първия преглед в живота си.

Първите си месеци с нас Споти прекара скрита в облегалка на диван. Виждахме я по случайност и само за секунди.

Година по-късно, вече приела, че не е нужно да се крие от нас, Споти започна да ни наблюдава с любопитство и малко по малко - да ни допуска до себе си.

И докато ние правехме всичко, за да спечелим доверието ѝ, нейното състояние се влошаваше. За Споти ставаше невъзможно да се храни дори с внимателно подбраната, често течна диета, от ухото ѝ се подаваше тумороподобна маса, вирусна инфекция се опитваше да я сломи, маца губеше сили, а ние - надежда.

Let's Adopt Bulgaria, Spotty Рентгеновите снимки установиха, че хроничното възпаление е разрушило коронките и корените на зъбите на Споти.

Дали заради липсата на сили, дали заради нещо, което сме направили, или просто заради незнайна случайност, една вечер Споти се предаде. Първо ни позволи да я срешем, на следващия ден - да я гушнем, а в деня след него - да я завием, настаним в транспортна клетка и отведем на лекар.

Гингивостоматит, разрушил коронките и корените на зъбите, бе причината маца да изпитва постоянна, а когато се храни - и много силна болка.

Хронична вирусна инфекция и неправилен отговор на имунната система към бактериите в зъбната плака вероятно бяха причинили състоянието.

Куп изследвания, няколко курса с имуностимулатори и антибиотици, почистване на плаката и серия ваксини в продължение на няколко месеца не успяха да помогнат на маца.

Днес Споти е по-доверчива, но и по-болна от всякога.

Let's Adopt Bulgaria, Spotty графично съдържание Ужасното възпаление в устната кухина на Споти.

В последен опит да осигурим живот на Споти без болка, в 3 операции ще извадим всичките 30 зъба от устата ѝ . Причината: проучванията показват, че с премахването на зъбите често изчезват и симптомите на възпаление.

Процедурата е сложна, травмираща и понякога опасна, но единствено решение на съвременната медицина за състояния като това на Споти.

Приятели, Споти никога не е живяла без болка. Можете да поправите това. Моля, направете го и дарете за нейното лечение тук:

Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Споти

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Споти на място в клиника Новет Каменица.

Let's Adopt Bulgaria, Spotty Споти по време на посещение в клиниката днес.

* За Споти се бори д-р Костадинова.

* Новини за Споти ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Летс Адопт.

* Координатор на случая на Споти е Диана.

Мога ли да се грижа за коте с епилепсия? January 12, 2021

За епилепсията при котките и за това какво всъщност означава да се грижиш за коте с епилепсия.

Попи - това не е обява за безплатно йорки May 12, 2022

Попи е на 2 години и е напълно здрава. И преди да се запитате защо ни е притрябвало да спасяваме здраво, младо йорки...

Кастрацията е нехуманна. Дали? August 31, 2017

Днес ще ви разкажем за обстоятелствата, при които Сречко е живял и за тези, при които си отиде. И ще ви попитаме: редно ли е майката на Сречко да бъде кастрирана?

“Помощ! Намерих малко коте!” или неисторията на Гришо October 21, 2021

Ако живеете в България, да излезете за краставици, а да се върнете вместо това с коте, е толкова висок, че направо си е неистория...