Надежда за Зара. Моля, помогнете!

Текстът е публикуван на 20 ноември 2020 и ще ви отнеме 1:30 минути.

Redom, Zara Зара в клиниката.
Снимка: Константина Жекова

Зара спасихме преди години от общинския приют в Пловдив.

Преди няколко месеца тя започна да пишка със затруднение. И докато микробиологията, кръвните изследвания и прегледите с ехограф не разкриваха проблеми, а добавките и антибиотиците по-скоро не помагаха, състоянието ѝ се влоши.

Когато се опитахме и не успяхме да поставим катетър, направихме ендоскопия. Изследването откри значителен брой образувания около входа на уретрата, а по-навътре - и непроходими сраствания на тъканите.

Парченце от образуванията изпратихме за анализ в Laboklin, Германия. Резултатът - тъканта е доброкачествена или накратко - надежда за Зара има.

Redom, Zara Зара по време на преглед.
Снимка: Тони Станчева

Докато чакахме резултати от Германия, направихме още една посявка от урината на Зара. Причината - упорити бактериални инфекции могат да причинят образуването на сраствания и полипи в уринарния тракт. И ако третирахме инфекцията, може би, срастванията щяха да изчезнат, а проходимостта на уретрата щеше да се възстанови.

Това, обаче, не се случи. Нито посявката показа наличие на бактерии, нито времето и трите антибиотика помогнаха на Зара да започне да пишка сама.

Така Зара все още е в клиниката, с цистостомален катетър и неясно бъдеще.

Redom, Zara Зара в клиниката.
Снимка: Тони Станчева

В опит да разберем колко трудно ще е да възстановим уретрата на Зара, ще направим изследване с контрастно вещество - ще инжектираме веществото в мехура на Зара и с рентген, а ако се налага и с томограф, ще проследим пътя му през уретрата.

Това ще ни покаже къде и колко сериозни са сраставанията и какво можем да направим в опит да възстановим функцията на тъканите.

Redom, Zara Зара и д-р Шукерова
Снимка: Боян Христов

Кучета като Зара лесно остават незабелязани. Особено днес, когато всичко е толкова несигурно.

Благодарим ти, че намери местенце за нея в деня си.

Моля, помогни ни да я спасим и дари за нейното лечение:

Redom, Let's Adopt Bulgaria, Zara Зара, докато бе здрава.
Снимка: Наталия Христова

* Ако бихте приютили Зара временно, докато ние търсим семейство за нея, пишете ни: info@redom.bg. Зара е кротка, разбира се с други кучета и с котки и ще се радва да дели дните си с вас.

* За Зара се борят д-р Шукерова, д-р Димитриевска и д-р Костадинова.

* Новини за Зара ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Зара е Диана.

Зара - в най-тежкия момент. Моля, помогнете! November 13, 2020

Едва на 3 месеца, Зара била изоставена, по-късно изловена с примка от служителите на приюта, настанена в клетка и непосредствено след това - кастрирана.

Зара - две операции по-късно December 12, 2020

След месец в клиниката, най-сетне можем да кажем - Зара е по-добре...

Зара, бактерията и бактериофагите March 17, 2021

Получихме тревожни резултати - към обичайната находка на Ешерихия коли в посявката ѝ на урина бе пораснала мултирезистентна бактерия

Сбогом, Мила! August 20, 2022

Преди малко повече от година, ударена от кола и в много тежко състояние, Мила се озова при нас.