Хорхе - зов за помощ


Redom, Jorge Снимка: Яна Лозева

Ако доскоро се притеснявахме, че може никога да не намерим семейство за Хорхе, то днес се страхуваме от друго - котан спешно се нужде от операция.

Но преди да ви помолим да му помогнете, ще разкажем как изобщо Хорхе се озова в толкова голяма беда.

Redom, Jorge Тежките фрактури в лявото краче, таза и гръбнака на Хорхе.

Хорхе живял като дворен котак в селце до София.

Когато съсед прострелял една от задните му лапи с въздушна пушка, неговите стопани не осигурили лечение своевременно, нито потърсили по-сигурно място за котан.

Така крачето на Хорхе, със заседнала в него сачма, зарастнало неправилно и скоро котан, вече съвсем уязвим, бил забелязан отново от недоброжелателния съсед и силно изритан в задната част на тялото.

Това, освен че раздробило вече простреляното му краче, счупило и един от прешлените на гръбнака му.

Стопаните на Хорхе, вместо да осигурят лечение и подадат сигнал срещу извършителя, изоставили Хорхе в приют и продължили без него, сякаш никога нищо не се е случило.

Redom, Jorge Хорхе в Централна ветеринарна клиника в очакване да бъде опериран.

Така точно преди 5 години, след няколко операции и още толкова месеца в клиника, Хорхе първо се пребори за живота си, а след това се възстанови до мило, вечно гладно коте с частичен неврологичен дефицит и забавна походка.

Оттогава до днес не успяхме да намерим семейство за Хорхе.

И не е като да не сме опитали - разказите ни за него достигнаха до стотици хиляди хора, няколко десетки ни писаха, но нито един от тях не пожела дори да се запознае с котан.

Redom, Jorge Хорхе по време на изследването с томограф.
Снимка: Wanderful.Nomads

И докато се притеснявахме, че може никога да не намерим семейство, което да обикне Хорхе, преди дни и само няколко часа след вечерните игри и гушкане, котан бе открит неспособен да помръдне от приемните си стопани.

Причината - много силна болка в задната част на тялото.

Redom, Jorge Хорхе по време на изследването с томограф.
Снимка: Wanderful.Nomads

Докато се опитвахме да открием какво причинява болката, котан се влоши и напълно загуби контрол над задните си лапи.

Томография разкри причината - натрупана около старата травма на гръбнака костна тъкан, която е увредила един от междупрешленните дисковете и притиска мозъка в гръбначния канал.

Състоянието се е развило постепенно и е опит на организма да укрепи мястото около травмата. Защо се е проявило толкова внезапно, се надяваме да разберем по време на операцията.

Redom, Jorge Срез от томографското изследване на Хорхе.

Спешно трябва да оперираме Хорхе и да отстраним притискащата тъкан.

Не само заради болката, която Хорхе изпитва, а и защото гръбначният мозък, оставен притиснат твърде дълго време, губи способност да се възстановява и Хорхе може никога да не проходи отново.

Не хората трябва да се страхуват от черните котки, приятели, а черните котки - от хората и от техните предразсъдъци, жестокост и безразличие.

Моля, помогнете на Хорхе и дарете за операцията му на:

DMS ADOPT на номер 17777
Пейпал:
КИН в ePay.bg: 1576892949
Банка: СНЦ Летс Адопт България
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Хорхе

Също можете да заплатите част от разходите на Хорхе на място в клиника Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 45087.

Redom, Jorge Ето толкова обичлив и мил е Хорхе.
Снимка: Яна Лозева

* За Хорхе се бори д-р Златинов.

* Новини за Хорхе ще публикуваме на нашата котешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом (Летс Адопт).

* Координатор на случая на Хорхе е Диана.

Благодарим на Animal Rescue Sofia, които осигуриха лечение и грижа през най-тежките месеци след инцидента за Хорхе. Посетете страницата им, подкрепете ги.


Моля, помогнете ни да спасим живот и СПОДЕЛЕТЕ тази история с приятели!

Колко живота загуби Хорхе

October 31, 2015

Според вярванията, котките имат по 9 живота. Ние се запознахме с Хорхе, когато току-що беше загубил деветия и осмия си живот и се клатушкаше между останалите 7 несигурно, сякаш беше на път да ги загуби всичките наведнъж...

Фют спешно се нуждае от операция. Моля, помогнете!

September 09, 2020

Висока температура, силно отекли тъкани около едното око, изтечения от нослето и затруднено дишане ни отведоха по спешност в Централна ветеринарна клиника.

Сбогом, Захари!

September 02, 2020

Загубихме Захари. Случи се внезапно и преди време...

Джак – анатомия на (не)правилното задомяване

April 18, 2018

Ако някога сте спасявали животинче със собствени сили и не сте се справили със задомяването му, този текст е за вас. През лятото на 2014 година Джак се озовал между пътните платна на оживен булевард...