Пух - мисията (не)възможна

Текстът е публикуван на 24 януари 2017.

Когато спасяваме живот, правим всичко по силите си.

Понякога успяваме и печелим на живота още дни, седмици, години.

Понякога, обаче, всичките ни познати средства и готовността ни да направим невъзможното са недостатъчни, губим битката и се проваляме. Такъв щеше да бъде и случаят на Пух.

Моля, продължете да четете…

Научихме за Пух в последния момент.

Пух живеел добре в малко селце в Северна България, докато един ден не се появил на обичайното място - не прав, а влачейки се; не цял, а с откъснати и раздробени задни крачета. Причината - Пух обожавал да преследва мишки около релсите на близкия прелез, вероятно е пострадал от преминаващ влак.

Когато Пух пристигна в Централна ветеринарна линика, задните му крачета завършваха с две отворени рани, подаващи се кости и силна инфекция, а прогнозата за живота му без задни лапи бе съмнителна.

Установените в съвременната медицина методи за случаи като този на Пух се свеждат до въшни протези, които се закрепват към останалата част на крайниците и в най-добрия случай осигуряват съмнително качество на живот и…хуманна евтаназия.

Така пред нас стоеше следния избор - никакъв или живот с лошо качество за Пух.

И преди сме го казвали, но пак ще споделим - ние работим с невероятни лекари, със смели хора, които не се колебаят да търсят решения отвъд установените практики.

Шансът на Пух се нарича ITAP протезиране или поставяне на импланти, заместващи липсващата част от краката директно в костта.

Tова е иновативна форма за протезиране на крайниците, нова за хуманната медицина, а за животни са описани единични случаи в литературата.

Целта на протезирането е поставяне на титаниево стълбче (стем) в костта на лапата и последващо му прикрепване към външна (екзо) протеза.

Методът има огромни предимства спрямо стандартните външни протези при животните, които изискват ежедневна поддръжка от собственика, понасят се трудно (при котките, дори въобще) и често причиняват усложнения. С ITAP протезa, всички тези недостатъци се избягват.

Трайното "внедряване" на титаниевия имплант в тялото е огромно предизвикателство, случва се по време на бавен процес, който продължава между 6 и 8 седмици.

За да поправим непоправимото и да изправим Пух отново на 4 крачета, бе нужно следното:

  • да осигурим 3000лв за редица операции, два броя титаниеви импланти (стълбчета, които се поставят в костта на лапите), две външни протези (обувки, заместващи стъпалото на лапата), значителен клиничен престой и безброй манипулации;
  • да осигурим 6 седмици възстановяване след операцията на всеки крак, преди да можем да видим първи стъпки на Пух;
  • да изчакаме 6-те седмици възстановяване, преди да можем да счетем процедурата за успешна и да потърсим помощ от вас за покриването на задълженията си по нея.

Приятели, Пух е първата котка в Източна Европа с две бионик задни лапи и втората в Европа въобще.

Станете част от историята - дарете за крачетата и за живота на Пух и бъдете първите, които ще получат уникални кадри от процес, който ще се превръне в основа за спасяване на много нови животи в цяла Европа.

Пейпал:
Банка: СНЦ Летс Адопт България (или само Летс Адопт ако ползвате EPAY)
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG73FINV91501215604267
BIC: FINVBGSF
Основание: За Пух, 39357

Също можете да дарите 1,00 лв като изпратите съобщение на номер 17777 с текст DMS ADOPT или да заплатите част от разходите на Пух на място в Централна ветеринарна клиника за пациент с номер 39357.

* Новини за Пух ще публикуваме на нашата временна Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към нас.

* Лекар на Пух е д-р Златинов от Централна ветеринарна клиника .

* Координатор на случая на Пух е Вяра.

* Ако бихте осиновили или временно приютили коте като Пух, пишете ни до: [email protected] Ще се радваме да се запознаем. :)

Какво се случва с Let's Adopt - Bulgaria March 03, 2017

Летс Адопт - България загуби страничката си във Фейсбук. Това бе страничката, на която ви разкзахме за животинките, които се борят за живота си, за тези, които търсят дом, за онези, които...

Летс Адопт - България продължава напред March 21, 2017

На 2 март тази година Летс Адопт - България загуби достъп до своята страница във Фейсбук. От тогава до днес се опитвахме да научим от Фейсбук какво се е случило...

Байрактар си търси Човек May 07, 2024

Вече година Байрактар живее в приемен дом и можем да заявим - той е едно от най-лесните котета, за което сме се грижили.

DMS ADOPT на номер 17 777 - двойно повече добро May 14, 2024

DMS свързва хора и каузи. Независимо колко голяма, вашата подкрепа е някому необходима.