Попи - това не е обява за безплатно йорки

Текстът е публикуван на 12 май 2022 и ще ви отнеме 3:00 минути.

Redom, Georgi Попи в своя приемен дом.
Снимка: V.P. Shots

Това е Попи.

Попи е на 2 години и е напълно здрава.

И преди да се запитате защо ни е притрябвало да спасяваме здраво, младо йорки, позволете ни да ви запознаем с историята на Попи. Класическата история на едно дребно породисто кученце.

Redom, Georgi Попи в своя приемен дом.
Снимка: V.P. Shots

Семейството на Попи я купило като другарче за детето си.

Мотивите им да изберат породата йоркширски териер били съвсем тривиални – да е дребно, за да става за апартамент, да не пуска косми, да не цапа много, да може и ходи до тоалетна вътре, за да не се налага да го извеждат всеки ден, да забавлява детето.

Нито един член на семейството не помислил, че Попи е териер и че като такъв притежава естествените черти на породата. Черти, които изискват тя да получава достатъчно движение и ментална стимулация, да бъде социализирана и подготвена за живот в света ни.

Redom, Georgi Попи в своя приемен дом.
Снимка: V.P. Shots

Попи е кученце с висока възбудимост и, за да бъде социална с други животни и да посреща предизвикателствата на околния свят като нещо позитивно, е имала нужда някой да я научи да не се страхува.

Стопаните на Попи не знаели как да направят това и не потърсили помощ, съответно Попи се научила да се страхува от други кучета, хора, котки и изобщо всичко ново, с което се срещала.

Попи изразявала страховете си с лай и подскачане. В началото го правела само при сериозни събития, но с времето се научила да се страхува от звука на асансьора, от шумовете навън и животът с нея се превърнал в един безкраен лай, резултат от чувството на непрестанно безпокойство и притеснение.

Redom, Georgi Попи обожава игрите и заниманията със своята приемна стопанка.
Снимка: V.P. Shots

Когато семейството на Попи се свърза с нас с молба да се погрижим за нея, тя вече беше продадена веднъж на незаконен развъдчик на кученца. Хората ѝ я бяха продали некастрирана, защото смятали кастрацията за нещо неестествено.

Щом разбрали, че е купена, за да служи за разплод, се почувствали гузно и я откупили обратно.

Седмица по-късно я дали отново, този път на друго семейство с дете, които на свой ред и не след дълго също я върнали.

Стопаните на Попи се бяха свързали и с треньорите от Моето Куче с молба да вземат Попи, да я обучат и да им я върнат, щом я оправят. Много хора подхождат със същата нагласа към идеята за обучение. Очакват кучето им да бъде препрограмирано, за да отговаря по-добре на изискванията им.

Oбучението на кучето, обаче, се основава предимно на връзката, която то изгражда със семейството си. Дали се чувства уверено и готово да опознава света зависи от това, което ние като стопани даваме на кучето - разбиране и напътствия или корекции и наказания.

Redom, Georgi Попи учи всяка нова игра с помощта на наградки. И се справя дяволски добре.
Снимка: V.P. Shots

Защо разказваме историята на Попи?

Заради всички все още „непроизведени“ дребни кученца-аксесоари, чиято поява на белия свят ще бъде породена от нечие желание да си има малко сладко кученце, което не лае, не руши, не цапа, не пуска косми и ще бъде идеалното допълнение в красивия му дом.

Ако сме успели да помогнем дори само на двама от вас да се замислят, значи си е струвало.

А ако успеем да намерим ново семейство за Попи, в което към нея ще се отнасят като с куче, а не като с плюшена играчка – значи си е струвало двойно повече.

Redom, Georgi Попи търси завинаги дом.
Снимка: V.P. Shots

Попи е с нас от 5 месеца и през това време тя напредна значително.

Промяната дължим на опитния ѝ приемен стопанин и нейните треньори.

Изграждане на силна връзка между кученцето и стопанина, с помощта на различни игри, внимание и много търпение, успяха да внесат в живота на Попи увереност. Днес Попи посреща новостите в живота много по-спокойно, общува с човеци и себеподобни без да се превъзбужда и знае, че може да разчита на своя приемен човек.

Ако смятате, че бихте могли да сте човекът на Попи, пишете ни:

Попи е на година и половина, напълно здрава, ваксинирана, кастрирана, с поставен чип и готова да бъде осиновена.

В работата по приобщаването ѝ към ново семейство и среда, както и за изграждането на силна връзка между човек и куче, ще помагат поведенческите специалист от академията Редом с Моето куче.

От вас – желание, време, търпение и разбиране, че кучето е куче и има своите потребности.

Redom, Georgi Попи търси завинаги дом.
Снимка: V.P. Shots

* Новини за Попи ще публикуваме на нашата кучешка Фейсбук страница. Моля, харесайте и се присъединете към Редом.

* Координатор на случая на Попи е Славка.

Как помогнахте на (животните в) Украйна April 02, 2024

Отправихме молба към вас - да ни помогнете да дарим храна, която доброволци в Украйна да доставят до най-тежко засегнатите от войната райони...

Байрактар си търси Човек May 07, 2024

Вече година Байрактар живее в приемен дом и можем да заявим - той е едно от най-лесните котета, за което сме се грижили.

4 неща, които трябва да знаете, за отглеждането на новородено коте April 12, 2017

Започна сезонът на изостaвените в торбички и кашончета новородени котета. С тази статия ще ви запознаем с основните правила за успешното отглеждане на толкова мъничко котаче...

DMS ADOPT на номер 17 777 - двойно повече добро May 14, 2024

DMS свързва хора и каузи. Независимо колко голяма, вашата подкрепа е някому необходима.